Suprastructura Uniqa Electra de la Bucher Municipal reprezintă un exemplu concret al angajamentului companiei față de participarea activă la protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare. Sărărița electrică reflectă ambițioasele programe de cercetare și dezvoltare ale producătorului elvețian de utilaje pentru salubritate. Electrificarea industriei salubrității devine un factor din ce în ce mai important și atrage atenția mai multor producători din întreaga lume. Bucher Municipal, fiind cel mai puternic producător de astfel de utilaje din Europa, are responsabilitatea de a seta trenduri și de a inova constant. O responsabilitate pe care o respectă de zeci de ani. Astfel, producătorul Bucher este creatorul primei sărărițe 100% electrice din lume.

Premisele testului

Testul a fost efectuat pe o flotă de șase vehicule DAF 4×2 260 LF 18T Euro6 diesel, construite în 2019, dintre care trei au fost echipate cu suprastructuri UniQa tradiționale, acționate prin sistem hidraulic, și trei cu suprastructura UniQa Electra, acționată independent, în aceleași condiții de utilizare. Condiții: zone urbane (centrul Londrei) cu trafic moderat, desfășurate în timpul iernii 2020/21 în condiții echivalente. Colectarea datelor de consum independente preluate prin intermediul software-ului DAF Connect Telemetry montat pe fiecare vehicul.

Rezultate impresionante

În urma testelor efectuate în Marea Britanie, în care „personajele principale” au fost cele șase utilaje Bucher Municipal menționate mai sus, din sezonul de rece 2020/2021, Bucher a măsurat o creștere semnificativă în eficiență, de 19,2%, între un utilaj de deszăpezire clasic cu sistem hidraulic și o sărăriță electrică Uniqa (montante pe același tip de șasiu cu motor termic). Aceste date, pe scurt, reprezintă o economie de combustibil consumat de 19,2% și o scădere de 19,2% a emisiilor de CO2 ale vehiculului diesel pe care au fost montate suprastructurile.

Sărărițe electrice pentru un viitor eficient

Sistemele camioanelor au monitorizat consumul de combustibil în timpul testelor, iar rezultatele au arătat în mod clar o diferență semnificativă în cifre între suprastructurile acționate hidraulic și cele electrice. Până în prezent, împrăștietoarele de material antiderapant utilizate în Marea Britanie au fost acționate de motorul vehiculelor pe care erau instalate. Prin eliminarea acestei legături dintre motorul șasiului și suprastructură s-a ajuns la o economie impresionantă.

Protejarea mediului

Potrivit rezultatelor testelor, aproximativ 1 tonă de emisii de CO2 provenite de la camion se economisesc la fiecare 4.000) km parcursi de către utilajul de deszăpezire. Această cifră, înmulțită cu o flotă întreagă de utilaje pentru deszăpezire dotate cu imprăștietoare de material antiderapant, este echivalentă cu o reducere semnificativă a consumului de carburant și, implicit, a emisiilor de noxe.

Este o tehnologie care poate fi încorporată acum, pe camioanele diesel noi sau cele existente în flotele operatorilor locali, pentru a contribui la îndeplinirea inițiativelor de decarbonizare și pentru a menține autoritățile pe drumul cel bun în acțiunile lor de protejare și conservare a climei. Componentele principale ale distribuitorului UniQa Electra rămân neschimbate, astfel încât clienții pot avea încredere că utilajul va oferi rezultatele dorite. Noutatea este că, în loc de un sistem hidraulic acționat de priza de forță a camionului, UniQa Electra acționează o serie de motoare electrice, fiecare controlat și monitorizat independent. Aceste motoare sunt alimentate de o baterie litiu NMC (Lithium Nickel Manganese Cobalt Oxide) de joasă tensiune, de înaltă performanță, care a fost concepută pentru a satisface cerințele diferitelor componente ale sărăriței chiar și la temperaturi scăzute.

Cu bateriile încărcate 100%, se pot livra și împrăștia mai mult de 30 de tone de sare pentru acțiuni consecutive, fără a fi nevoie de o reîncărcare a bateriilor. Încărcarea bateriei nu durează mai mult de 80 de minute. Toate datele referitoare la încărcare și durata de viață preconizată a bateriei sunt actualizate în mod constant prin intermediul sistemului BMS de gestionare a bateriei, amplasat la bordul utilajului de deszăpezire, iar informațiile sunt transmise șoferului, care este informat în permanență cu privire la starea bateriei, autonomie și îi este comunicat momentul oportun de întorcele la bază pentru reîncărcare. În cazul unei ninsori abundente, care persistă în timp, situație în care sărărițele electrice sunt utilizate o perioadă îndelungată, există posibilitatea încărcării rapide a bateriilor, în 15 minute, care îi oferă energia necesară pentru a livra și împrăștia toată cantitatea de material antiderapant dintr-un buncăr plin. În această situație, bateria este pur și simplu încărcată în timp ce sărărița este umplută cu sare și soluție.

Deoarece distribuitorul este o unitate independentă, acesta poate fi montat pe orice tip de șasiu, fie permanent, fie ca demontabil, ca o structură interschimbabilă, pentru transformarea în doar câteva ore a utilajului de deszăpezire în unul pentru acțiunile de salubrizare din timpul sezonului cald – automăturătoare, utilaj de spălare a carosabilului etc.

Utilaj de deszăpezire 100% electric

Varianta prezentată în teste este compusă dintr-un autoșasiu diesel și o suprastructură electrică. Este cea mai la îndemână variantă în acest moment pentru operatorii locali. Dar eficiența maximă se atinge atunci când și autoșasiul este electric. Astfel, rezultă un utilaj de deszăpezire cu plug și sărăriță complet electric, silențios, mai „prietenos” cu mediul înconjurător. Economiile financiare rezultate dintr-un control mult mai eficient al energiei înseamnă că, dacă ne raportăm la întreaga durată de viață a utilajelor clasice, diesel și utilajele 100% electrice, costurile sunt egale. Deci, chiar dacă prețul de achiziție al utilajului electric este mai ridicat, costul total aferent posesiei este egal cu cel al unui utilaj convențional.

Întreținerea preventivă este mult mai ușoară cu sărărița UniQa Electra; consumul de energie pentru fiecare componentă electrică este, în timp real, monitorizat individual și raportat de la distanță departamentului de service din cadrul Bucher Municipal. Datorită funcționării eficiente, componentele electrice vor dura mult mai mult decât componentele hidraulice echivalente, rezultând defecțiuni mai puține și costuri mai mici de service. Costurile de întreținere sunt, de asemenea, semnificativ mai mici, deoarece toate componentele hidraulice, care necesită cea mai mare întreținere în sărărițele convenționale, sunt absente. Defecțiunile hidraulice sunt și elea evitate. Această abordare nu numai că economisește costurile de reparație în afara garanției și scade timpul de nefuncționare în caz de avarie, dar evită și scurgerile periculoase de ulei hidraulic. Precizia de împrăștiere a materialelor antiderapante și degivrante este mai mare, deoarece reglajele sunt liniare, nu necesită senzori de reacție și nu este afectată de temperatura uleiului hidraulic, așa cum este cazul împrăștietorilor convenționali.

Sisteme pentru protejarea mediului

Protejarea mediului se poate realiza și folosind tehnologia de la bord. Sistemul Bucher Assist, care este livrat în varianta standard, este gândit astfel încât să eficientizeze cât mai mult acțiunile de deszăpezire, oferind setări multiple: configurarea traseului, împrăștierea unei cantități optime de sare pentru condițiile și configurația drumului, setarea parametrilor în funcție de prognoza meteo și a senzorilor care monitorizează constant starea drumului și aderența anveloperol. De asemenea, sistemul exclusiv Bucher de distribuție a sării prin intermediul lanțului metalic funcționează pe întreaga durată de viață a vehiculului, fără a fi nevoie să fie înlocuit, reducând risipa de material și evitând timpul de nefuncționare operațional, spre deosebire de utilajele dotate cu bandă din cauciuc.

Sărărița UniQa Electra este un mijloc dovedit de a reduce emisiile de noxe produse de flotele operatorilor locali de deszăpezire și salubrizare.

Bucher Municipa, prin intermediul Best Tools Company, poate livra sărărițe electrice UniQa cu capacități cuprinse între 4m³ și 9m³, servicii de consultanță și servicii post vânzare complete.

Best Tools Company – Soluții profesionale complete.

Click – utilaje deszăpezire

Click – contact utilaje salubritate/deszăpezire