Best Tools Company inovează în domeniul managementului deșeurilor și își începe aventura în producția de soluții inteligente de colectare.

Primele seturi de platforme subterane de colectare a deșeurilor au fost puse în funcțiune în Municipiul Turda, Județul Cluj. Acestea au fost primite cu mare entuziasm de locuitorii orașului, observând imediat multiplele beneficii practice și estetice pe care sistemele subterane le aduc traiului de zi cu zi.

Eficientizarea colectării selective

Colectarea selectivă este un punct delicat în gestiunea deșeurilor în Romania. Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt cu siguranță o soluție de luat în calcul. Cele 4 pubele îngropate sunt destinate colectării selective în funcție de tipurile de deșeuri: Fracție umedă/deșeuri menajere, Hârtie/Carton, Sticlă, Plastic/Metal. Coșurile din inox, aflate la suprafață, sunt inscripționate cu mesajul corespunzător fiecărui tip de deșeu, pentru a elimina orice neînțelegere în rândul locuitorilor. De asemenea, operatorului i se pune la dispoziție un sistem de monitorizare a nivelului de încarcare a fiecărei pubele subterane în parte, facilitând astfel colectarea selectivă și eficientă a deșeurilor și, nu în ultimul rând, reciclarea.

Beneficii

Punctele subterane de colectare a deșeurilor au numeroase avantaje. Acestea se regăsesc pe mai multe nivele, iar în acest articol vom discuta despre majoritatea dintre ele.

Aspectul arhitectural urban al punctelor subterane de colectare a deseurilor are cel mai puternic impact în rândul locuitorilor. Platformele sunt proiectate astfel încât să se integreze perfect în scenariul în care sunt amplasate. Pentru realizarea acestui lucru se apelează la dale de beton, mozaic, asfalt sau chiar plăci din diferite materiale, totul pentru ca punctele de colectare să se poată camufla în peisajul urban sau rural în care sunt amplasate. Aspectul plăcut este un factor important în modernizarea și alinierea la standardele de bun simț.

Dar aspectul nu este nici pe departe cel mai important beneficiu pe care aceste sisteme îl aduc atât utilizatorilor, cât și operatorilor.

Metoda amplasării pubelelor în subteran reduce foarte mult suprafața acoperită. Un studiu în acest sens ne arată că platforma subterană ocupă la suprafață doar 1,6mp, o îmbunătățire majoră față de pubelele clasice, care ocupă un spațiu de 14mp. Eliberarea spațiului aduce beneficii multiple pentru locuitorii zonelor în cauză, căile de circulație afectate și spațiul ocupat fiind reduse cu până la 80%. În plus, mirosul neplăcut pe care pubelele clasice le emană este eliminat total din discuție. Tot amplasamentului subteran i se datorează și reducerea cu până la 100% a șanselor vandalizării pubelelor și a accesului uman nedorit și animal la deșeuri. Punctul de colectare este un sistem etanș prin construcție, inundarea sa fiind imposibilă. Așa cum menționam în rândurile anterioare, accesul uman nedorit nu mai reprezintă o problemă, asta datorită sistemului inovator de Acces cu Card. Doar posesorii cardurilor pot folosi aceste pubele subterane cu scopul aruncării deșeurilor.

Costuri de întreținere substanțial reduse

Costul întreținerii platformelor subterane de colectare este foarte redus, comparativ cu punctele clasice. Acest lucru se datorează mai multor factori care la prima vedere par mai puțin importanți. De exemplu, punctele subterane de colectare a deșeurilor utilizează containere fără capac, iar acestea au un preț de achiziție cu până la 15% mai redus față de cele cu capac. De asemenea, cuvele sunt create special pentru a nu permite accesul rozătoarelor și dăunătorilor. Astfel, acțiunile costisitoare de deratizare sunt de domeniul trecutului. Reparațiile și înlocuirile survenite în urma vandalizărilor pot fi și ele cunsiderate probleme excluse din ecuație.

Monitorizare și gestiune

Platformele subterane de colectare a deșeurilor proiectate de Best Tools Company le oferă soluții inteligente operatorilor locali. Sistemul electronic integrat de monitorizare si gestiune centralizează date referitoare la gradul de umplere, greutatea fiecărui recipient colectat, tipul acestuia, adresa, utilizatorii sau fracția colectată. În același timp, sistemul îi oferă operatorului date referitoare la poziția GPS a autocamioanelor de colectare, avertizare atunci când containerele se apropie de umplere, optimizare rute de golire a containerelor pline. Toate aceste beneficii duc și la o reducere a consumului de energie și combustibil, evitându-se chiar și mai mult poluarea.

Platforme subterane de colectare a deșeurilor By Best Tools Company