Generatoarele de astăzi pentru generațiile de mâine

Importanța grupurilor electrogene este cunoscută: avem nevoie de energie de rezervă fiabilă pentru sistemele esențiale, cum ar fi centrele de date, rețelele inteligente, spitalele, utilitățile de producție, aeroporturile și așa mai departe. Dar, de asemenea, trebuie să ne reducem drastic emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră, pentru a câștiga lupta împotriva schimbărilor climatice. Cu generatoarele diesel atât de importante în sistemele de alimentare de rezervă, cum echilibrăm aceste două cerințe?

Energia electrică de back-up, cu emisii scăzute poate părea un obiectiv pe termen lung, dar este, de fapt, o soluție simplă și accesibilă, disponibilă chiar acum. Ba chiar mai mult, putem folosi generatoarele existente, iar adoptarea noilor combustibili va fi probabil rapidă. Biocombustibilul de nouă generație care este un instrument cheie pentru realizarea acestei decarbonizări este uleiul vegetal hidrotratat (HVO – Hydrotreated Vegetable Oil). Utilizarea HVO în generatoarele existente, în locul motorinei clasice, poate reduce emisiile de carbon cu până la 90%.

Ce este HVO?

HVO este produs din deșeuri și grăsimi reziduale din industria alimentară, precum și din uleiuri vegetale nealimentare. După îndepărtarea impurităților, materiile prime suferă hidrogenare și hidrocracare folosind hidrogen la temperaturi și presiune ridicate. Produsul final sunt hidrocarburi cu lanț drept (parafină) de calitate constantă, care au proprietăți chimice similare cu motorina fosilă. Pe termen mediu, HVO ar putea fi făcut și din organisme fotosintetice, cum ar fi algele. HVO depășește multe dintre problemele asociate de obicei cu biocombustibilii de primă generație, cum ar fi instabilitatea și pierderea din proprietăți atunci când sunt depozitați pe perioade lungi de timp. În timp ce soluțiile de prima generație au avut o durată limitată de depozitare de doar șase luni, HVO poate fi păstrat până la zece ani fără degradare notabilă și nu este susceptibil la oxidare, absorbție de apă sau creștere bacteriană. Pentru a contribui la reducerea emisiilor, HVO este, de asemenea, un combustibil superior, cu ardere mai curată decât biocarburanții de primă generație. În comparație atât cu biocombustibilii existenți, cât și cu motorina fosilă, HVO are o cifră cetanică mai mare, situându-se în intervalul 70-90. Aceasta înseamnă că are avantaje precum pornire la rece mai bună, emisii reduse și ardere mai bună. Poate fi folosit la temperaturi scăzute de până la -32 °C și este sigur de utilizat în climate mai calde.

Nu doar un trend

Pe măsură ce beneficiile HVO devin recunoscute pe scară largă, baza sa de aprovizionare crește rapid în întreaga lume. De exemplu, se așteaptă ca SUA să atingă o capacitate anuală de producție de șase miliarde de galoane de HVO până în 2024, în timp ce nume mari precum Shell investesc masiv în Europa. China construiește, de asemenea, mai multe fabrici HVO, cum ar fi biorafinăria din Rizhao, care produce biocombustibil din ulei de gătit uzat și efluent al fabricii de ulei de palmier. În general, utilizarea deșeurilor ca materii prime pentru a face HVO reduce nevoia de a expedia materii prime în întreaga lume, astfel încât producția poate fi mai aproape de utilizatorul final, ceea ce înseamnă emisii mai mici de carbon din transport.

Grupurile electrogene Kohler pregătite pentru HVO

Kohler a anunțat în 2022 că întreaga sa gamă de generatoare diesel este aprobată pentru HVO, inclusiv seria KD. Nu vor fi necesare adaptări ale generatoarelor instalate, permițând lansarea imediată a combustibilului regenerabil pentru toți clienții Kohler care doresc să își reducă amprenta de carbon. Nu există un impact negativ asupra performanței și nicio cerință de întreținere suplimentară. HVO este atât de asemănător cu motorina fosilă existentă încât poate fi folosit ca înlocuitor direct, fără nicio modificare a motorului. Se poate amesteca si cu motorina fosila, direct in rezervor, in orice proporție. Uleiul vegetal hidrotratat poate fi folosit imediat ca unică sursă de combustibil pentru toate generatoarele Kohler, indiferent dacă sunt noi sau deja instalate. Kohler și-a făcut deja generatoarele în mod inerent mai eficiente, cu motoare optimizate și sisteme de posttratare care reduc emisiile, indiferent de combustibilul utilizat. Acum, adoptarea HVO ne-a permis să facem un pas uriaș în călătoria noastră către zero emisii nete de gaze cu efect de seră.

Prezentare video

Mai multe detalii

Gama de generatoare Kohler

Contact